tirsdag den 28. april 2009

På falderebet...

Så er der kun 6 timer, til jeg daffer mod lufthavnen med maven fuld af baskende sommerfugle. Det bliver dejligt at vende hjem til forårssmukke Danmark. Men også med et lille stik, for jeg kommer helt sikkert til at savne Indien og de mange fantastiske mennesker, jeg har mødt hernede.
Jeg takker mine læsere, der har fulgt min færd og båret over med til tider aaaalt for lange indlæg på bloggen. Jeg glæder mig til at se jer alle sammen hjemme i Danmark.
Knus, karry og karma fra Johanne

onsdag den 22. april 2009

Hvad ville du gøre, hvis du kun havde én uge tilbage i Indien?

I skrivende stund er der lige præcis en uge, til jeg lander i Kastrup Lufthavn. Det er lidt surrealistisk at tænke på. Dette bliver nok også det sidste indlæg på bloggen, for lige pludselig kan jeg mærke, at tiden bare flyver af sted, og der er stadig meget jeg skal nå, før jeg kan klappe min kuffert sammen – en kuffert, der nu er ved at være fyldt til randen af tre måneders oplevelser i Indien.

Påskebrunch i det grønne
Siden sidst har det jo været påske, og den fik vi fejret rigtig fint med påskebrunch ude hos Daphne, en af de ansatte på Quo Vadis. Hun bor i et fantastisk og helt tilgroet hus ude i skoven – den perfekte ramme for en dag med god mad, finde-påskeæg-leg og sågar krea-workshop med at male påskeæg. Det var rigtig fint. Vi havde haft ambitioner om at snuppe en gudstjeneste påskemorgen, men den bliver for sjovs skyld holdt kl. 5am hernede, så det… Det bliver vist hernede taget meget bogstaveligt, at Jesus stod op før solen dengang for mange år siden.

Forlovelsesfest med 700 gæster
I sidste uge var vi inviteret til forlovelses-fest i Tirukoilur i anledning af, at Sundars søn skal giftes til juli (Sundar er en af mine kontakter hernede). Så vi var til storslået forlovelses-fest iført sari og det hele. Det var lidt af et show. Det kommende brudepar blev placeret på hver sin tronstol i hver sin ende af en scene foran de 700 gæster og skulle så alle de ceremonielle ting igennem. Blandt andet skulle de undervejs i showet skifte til noget nyt tøj og så var der jo lige overrækkelsen af mindst 30 gaver pakket flot ind i cellofan-papir til brudens familie. Det var sjovt at opleve, men samtidig også ret distanceret. Jeg fik fx slet ikke lejlighed til at hilse på det vordende brudepar.
Samme dag var det Tamil Nadu nytårsdag, og denne dag indvarsler traditionelt set sommeren hernede. Det skal jeg så sandelig lige love for. På denne dag tog temperaturen simpelthen et kvantespring op ad skalaen. Siden da har det været rigtig varmt – tæt mod de 40 grader i skyggen.

Rapportering og en masse fine oplevelser
Jeg har den seneste halvanden uge brugt en del tid på at få samlet informationen fra mine 15 interviews på børnearbejdscentret i en rapport. Som jeg tidligere har beskrevet, har jeg været ved at undersøge hvilke sundhedsmæssige problemer, der er blandt børnearbejderne og det stykke arbejde er nu ved at være bragt til ende – udmøntet i en lille rapport-sag. Det har været rigtig spændende for mig at prøve at arbejde med folkesundhedsvidenskab i praksis på denne måde, og jeg synes jeg har lært en del rent metodisk. På baggrund af undersøgelsen har jeg så skrevet nogle anbefalinger til, hvordan de kan prøve at forbedre børnenes sundhedstilstand - håber, at noget af det kommer fra papiret og ud i praksis.
Meeen, den har ikke stået på rapport-skrivning hele tiden. Jeg har også oplevet en masse af det jeg gerne ville nå, før jeg skulle rejse hjem. Fx var vi i weekenden en lille flok i biografen og se en vaskeægte Tamil Nadu – film. ”Ayan”, hed den og tror at genren må kaldes actionkomedie med en kærlighedshistorie flettet ind. Det var god underholdning. Der var danse-scener både på øer, i grotter, i byen og i ørkenen – hvad mere kan man ønske sig? Lyden var skruet op på max og der var overhovedet ikke, som i danske biografer, behov for at sætte mobiltelefonen på lydløs – filmen overdøvede alt andet! Derudover har vi fået rundvisning her på Lebanon, som er området, hvor ”the Nest” ligger placeret. Der er både tilknyttet landbrug og væveri, så det var rigtig fint lige at se, hvordan de høster og væver. Og ej at forglemme, har vi også lige fået et madlavningskursus af mesterkokken Penita, JP’s kone, og lært at lave hendes legendariske chapatti’er med chutney – mums!!

Festen i ”Nesten”
I søndags havde Elise og jeg inviteret til åbent hus i ”the Nest” i anledning af, at vi snart rejser herfra. Vi havde bestilt en ordentlig kage med overdrevet meget pynt med klar bevidsthed om, at når det kommer til kagepynt gælder det også, at ”most is more”. Vi havde inviteret vores nærmeste omgangskreds hernede og der kom en god flok på omkring 15 gæster. Og ingen fest uden lidt sjov og ballade, så vi havde stor vandballon-konkurrence ude i baggården. Festens yngste gæster, Anker, Eske og Daphne, tog kampen op med stor iver og fornøjelse. Derudover havde vi arrangeret den neoklassiske ”sæt-snablen-på-elefanten” – leg. Der var rigtig god stemning, og det var vildt fedt for os at have denne mulighed for at gøre lidt gengæld for al den gæstfrihed, vi har mødt hernede.

En bus fuld af Bollywood-dansere
I dag var dagen for den længe ventede picnic-tur på Børnearbejdscentret. Festlighederne startede allerede, da jeg drejede ind gennem porten til skolen. Et par af børnene kom mig løbende i møde og trak mig hen til den fine minibus, der holdt foran centret. De var simpelthen så vildt meget i hopla, og det var tydeligt at se, at de bare glædede sig heeeelt vildt til at komme på tur.
Vi kørte af sted efter ”indian time” – dvs. en time senere end planlagt. Minibussen, der nok var beregnet på ca. 15 passagerer, var godt proppet med 25-30 børn og voksne. Første stop var en lille skovpark med minizoo. Ikke så snart holdt minibussen stille, før børnene var strøget i alle retninger. Der kom samling på tropperne, og vi tog en tur rundt i zoo, hvor der var slanger, fugle, aber og sågar en krokodille, der lå lettere bevidstløs i en lille forplumret sø. Af sted med bussen igen og næste stop var en lille landsby i et bjergområde med store skyggefulde træer – det perfekte spot til at spise de medbragte madpakker. Vi kørte videre op ad bjergene og jeg ved ikke om det var madpakkerne, der havde givet børnene 200 % mere energi eller om det var Bollywood-filmene, der kørte for fuld udblæsning i minibussen. I hvert fald blev bussen pludselig forvandlet til den vildeste fest, hvor børnene efter tur dansede op og ned ad midtergangen med de sejeste Bollywood-moves, de havde lært fra filmene. Lydniveauet steg til mange, mange decibel og jeg indsamlede endnu et stk. bevis-materiale til min snart velunderbyggede teori, om at indere har kraftigt reduceret hørelse. Det danske færdselspoliti havde ikke været helt glad for situationen og jeg sad også lidt og bad til, at det ikke gik galt op gennem de mange hårnålesving. Men pyha, vi kom alle helskindet hjem igen, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det har været en fantastisk dag for børnene. Det var det nu bestemt også for os andre – børnenes glæde er så smitsom som den mest sejlivede influenza-virus.

torsdag den 9. april 2009

Dansk fødselsdagfest og påskeharens besøg

Ugen efter at jeg havde været på ferietur i Kerala med Amalie, tog vi tilbage til Tiruvannamalai (”min by”), hvor Amalie bl.a. var med på Børnearbejdscentret et par dage. To FDF-ledere og en flok børn samlet på et sted kan jo kun give anledning til en masse tossede lege og sange. Børnene var helt pjattede med ”kluddermor” og sangen ”jeg kører i min lille bil” frit oversat til engelsk.
Så en dag besluttede vi, at vi ville prøve at afholde en ægte dansk fødselsdagsfest for børnene. Vi startede lige med at få Danmark placeret på verdenskortet og præsenteret Dannebrog. Derefter ville vi gerne lære dem Happy Birthday – men den kunne de sandelig godt i forvejen (hvilket jeg ikke havde regnet med ud fra mit kendskab til deres engelsk-kundskaber). Men flot var det!
Så gik vi videre til fødselsdags-legene, som til gengæld var nye for dem: Ballon-appelsin-dans og spise-snører-på-tid – gode klassiske danske lege. Den første leg fik simpelthen helt nye dimensioner i indisk kontekst. Vi forsøgte gentagne gange at forklare, at man var i hold to og to og skulle prøve at smadre de andre holds balloner. Men børnene fandt på en sjovere og lidt mere hardcore udgave, der gik ud på at prøve at smadre ballonen mellem egen og holdmakkers pande. Det så farligt ud, men børnene skraldgrinede bare, når det lykkedes at få ballonen smadret. Ok, så lærte vi da også lige en ny leg at tage med hjem til FDF!!
Fødselsdagen kulminerede da fødselsdagskagen (som mere lignede isvafler…) pyntet med små dannebrogsflag blev sat på bordet. Børnene havde øjne så store som tekopper og de blev ikke mindre, da de hver fik en lille beskeden gave med et par balloner og Haribo-slik. Børnene satte hurtigt flagene fra kagen i knaphullerne på deres slidte skjorter og guflede dette mærkelige danske slik i sig. Det er fantastisk at opleve, hvor lidt der skal til for at skabe så stor glæde hos de her unger.
Denne uge har kalenderen så vist påske-tid, og det skaber jo endnu en anledning til tossede danske traditioner. Det var jo oplagt at afprøve den gode gamle finde-påskeæg-leg i skolegården. Denne gang var jeg alene på skansen og mødte flere udfordringer. Det er ikke så let at fremskaffe påskeæg her i Indien, så jeg havde købt en ramme almindelig æg og skrevet point-numre på, som så kunne udløse x antal stykker slik. Nåh, jeg gik frejdigt i gang med at gemme æggene bag sten og i træerne, men opdagede snart, at hver gang jeg havde ”lagt et æg” blev det enten hakket i stykker af en tilflyvende krage eller af en af skolens 3000 andre børn, for hvem legen jo ikke var tiltænkt. ”Rimelig underlig dansker, der render rundt og lægger æg over hele skolegården”, har de nok tænkt, men jeg opgav at forklare. Panik! Jeg fik pludselig rygende travlt med at gemme de sidste æg og givet en lyn-instruktion om legens koncept til børnene på centret, hvorefter de strøg ud. I løbet af nul-komma-fem havde de fundet de tilbageværende æg. Pyha! De synes heldigvis det var en herlig leg – ikke mindst fordi der var præmier.

På udvekslingsbesøg hos Junior Ministry
Mens Amalie var her fik vi også mulighed for at aflægge en kort visit hos Junior Ministry, som er en indisk søsterorganisation til FDF. Vi blev taget varmt imod at flere af folkene bag denne lokale afdeling og bl.a. sekretæren for denne region, Ruby. Der var et imponerende fremmøde på 125 ”juniors”, og for at det ikke skal være løgn var dette et ekstraordinært møde arrangeret til ære for os. Det var imponerende! Og rigtig sjovt for os at opleve hvor meget Junior Ministry ligner FDF. Vi legede bankebøf (meget FDF-agtigt) og sang endda sange med melodier velkendt fra March & Lejr (FDF-sangbog). Det var en super fed oplevelse og hvilken disciplin! Vi blev hurtigt enige om, at det kunne visse FDF-børn godt lære noget af!

En hellig elefant og 7 meter stof med guldkant
Det fortjener også lige en bemærkning, at Amalie og jeg, under et besøg i det store tempel i Tiruvannamalai, var så heldige at blive velsignet af en hellig elefant. Dér under tempel-søjlerne stod det store smukke dyr og ventede bare på, at man kom hen og kastede en mønt ned i dens snabel. Herefter lod den nådigt sin snabel feje blidt hen over den heldiges hoved – tadaaa velsignet!! Mønterne fnøs den med jævne mellemrum ud i sin dyrepassers hånd. Indrømmet, jeg skulle lige samle mig mod til (den var jo ikke bundet eller noget, men stod helt fri og svajede fra side til side). Men pyh, hvor var det godt jeg endte med at gøre det – min Indiens-færd havde bestemt ikke været det samme uden dette blåstempel fra elefanten. Og dyrets størrelse taget i betragtning må jeg jo så nu være velsignet nok for i hvert fald et års tid.

En anden vigtig, vigtig ting man skal prøve, når man er i Indien som pige (og har bare en smule hang til pynt), er selvfølgelig at få lavet en sari (traditionel indisk klædedragt for kvinder). Elise og jeg havde fået syet én, og i går skulle den så stå sin prøve til et lille party hos Anna og Nikolaj. Vi fik hjælp til at sætte den og det var godt, for ellers var resultatet nok blevet mere tvivlsomt. Det kræver alligevel en smule snilde at få viklet de 7 meter stof rigtigt rundt og på en måde så det faktisk er muligt at bevæge sig. Men det var vildt sjovt at have den på – lidt som et stort kostume, som man skal øve sig i at have på og gå i. Det var dog lidt svært rigtigt at gå til festkagen iført den korsetlignende bluse, man skal have på under sarien. Nu forstår jeg pludselig meget bedre, hvorfor indiske kvinder altid går med så rank ryg!

onsdag den 1. april 2009

“Go West – life is peaceful there!”

I sidste uge var jeg på en fantastisk ferie-tur til Kerala sammen med min højskole-veninde Amalie fra DK. Vi mødtes i Chennai, hvorfra turen gik med det famøse Indian Railways til den indiske sydspids og op langs vestkysten. Turen varede en god uges tid og havde fire stop:

1. stop: Kanyakumari med helligt vand og badeland
Vi tog nattoget fra Chennai mod det sydligste punkt i Indien og ankom tidligt om morgenen til Kanyakumari. Her rejser mange indiske turister hen for at opleve, at tre have mødes: det Indiske Ocean, den Bengalske Bugt og det Arabiske Hav. Der hvor de mødes, siges det, at der er helligt vand, som kan helbrede alskens dårligdomme, hvorfor inderne dypper tæerne her og fylder på flasker til ”home treatments”. Solens måde at stige op fra og falde ned i havet er helt spektakulær her. Vi så de vigtigste seværdigheder: et Gandhi-mindested, et munke-monument som lå placeret ude på en ø, en disney-inspireret kirke samt byens vandland ”Baywatch”! Sidstnævnte besøg i et indisk Lalandia kunne naturligvis retfærdiggøres, fordi vi havde rejst langt og trængte til at blive kølet ned. Badelandet var stramt styret af 20 vagter, der gjorde flittigt brug af fløjtesignal, hvis man havde forvildet sig over i bassinets herre-afdeling eller lå lidt for længe og soppede rundt efter en rutchebane-tur. Det var lidt spøjst og tungt at være i badeland i fuld påklædning, men ikke desto mindre herligt at plaske rundt der et par timer.

2. stop: Vidunderlige, vakre Varkala
Dagen efter tog vi toget videre til ”heaven-on-earth” – Varkala strandparadis. Stranden var med det fineste hvide sand og vandet har nok været tæt på de 30 grader. Fantastisk var det at ligge der under en parasol, læse bøger og bade i sol og saltvand. Når dette blev for varmt slentrede vi rundt på strandpromenaden, fandt en café, som kunne servere friskpresset mangojuice og slog os ned i skyggen fra en kokospalme. En café reklamerede med, at det var hele 221 dage siden, at de sidst havde haft uheld med kokosnødder, der faldt ned i hovedet på turister!
En dag steg aktivitetsniveauet dog drastisk, da vi meldte os til ”cooking class” for at lære at lave Keralansk mad. Vi kunne selv vælge fra menu-kortet og en kok instruerede os derefter dygtigt i at snitte de rette grøntsager, svitse kokosolie og sende kaskader af farvestrålende krydderier i gryderne. Vi lærte at lave fem forskellige superlækre retter, som vi helt klart kommer til at blære os med, når vi kommer hjem. Det var ikke uden vemod, at vi tog videre herfra.

3. stop: Backwaters – 24 timers luksus
Med toget som vores trofaste transportmiddel bumlede vi en tidlig morgen videre mod Alleppey, som er den primære havn for husbåds-ture på det famøse kanal-system Backwaters. Her gik vi på husbåd-shopping, for vi skulle jo klart have den bedste båd til den bedste pris. Vi faldt for husbådenes ultimative Villavillekulla, som havde charmerende indie-prints på vægge og lofter og dækket fyldt med potteplanter og flag. På soltaget var der stole for enhver smag: solseng, chaiselong, hængekøje, gyngestol og hængestol – ikke noget med ”less is more”, nej ”most is more”! Vi lagde fra kaj og svævede ud på kanalerne, hvor palmer med kokos og banan strakte sig langs kysten så langt øjet rakte. Vi sejlede på søer, forbi rismarker og gennem landsbyer og Amalie og jeg sad tronende på soldækket og slugte det hele – hvilket sus! Det er uden sammenligning her, jeg har oplevet den største stilhed og ro i Indien. Kun blev det brudt af lyden af vasketøj, der blev klasket mod flodstenene, børn der legede, musik fra husene og den sagte brummen fra bådens motor – alle ganske behagelige lyde. Maden ombord var et kapitel for sig. Husbåden var vores helt egen og med i købet var også vores egen private kok! Han diskede op med fantastisk traditionel mad til frokost og aftensmad, som vi spiste på det nedre dæk med stort velbehag. Vi gjorde holdt ved en landsby, hvor vi fik mulighed for at gå en tur, mens solen gik ned – super smukt!
Næste dag sejlede vi tilbage til havn i Alleppey og jeg skal ikke lægge skjul på, at vi havde lumske planer om at gemme os som blinde passagerer til den næste sejltur. Men det er ikke så let, når man er de eneste passagerer ombord – vi ville nok blive opdaget!! Det var en super tur, og på Lonely Planets top10-liste over ting, man skal gøre inden man dør – tjek!

4. stop: Fort Cochin - historiske vingesus og kinesiske fiskenet
Vi havde dog endnu et par dage til gode i havnebyen Kochi, som består af fastland, øer og halvøer. Vi sejlede ud til halvøen Fort Cochin, som siden 1500-tallet har været under både portugisisk, hollandsk og britisk herredømme – de imperialistiske europæere slår til igen! Byen er virkelig charmerende og man føler sig fuldstændig hensat til Sydeuropa. Geder vandrer frit rundt i gaderne og væggene er patina-skallede alle vegne. Som de pligtopfyldende turister vi jo er, var vi på tur til det jødiske kvarter, hvor vi så det hollandske museum. Vi så Vasco da Gamas hus og grav, den første kristne kirke i Indien (Sct. Francis Church) og var i teatret en aften for at se traditionel keralansk Kathakali teater.
Vi gik ned på kajen en eftermiddag for at studere den ældgamle fiskertradition, der stadig holdes i hævd ved brugen af kinesiske fiskenet. Konceptet er, at man ved hjælp af en stor raftekonstruktion sænker et stort fiskenet ned i vandet, lader det ligge et par sekunder (indtil fiskene har glemt, at det er et net), og så skynder man sig at trække det op igen. Vi hjalp faktisk til ved en sådan manøvre (ingen fisk, hvilket nok mest af alt skyldes vores armkræfter…), men sjovt var det.
Meeen, den stod ikke på sightseeing hele tiden. Vi gik på indisk skønhedssalon og fik hovedbundsmassage med varm coconut-oil – aah! Derudover fik vi da også lige shoppet i et par butikker eller to og gjorde vores til at holde gang i café-livet, nu hvor det er lavsæson for turister. Det var også her vi fik turens største kulinariske oplevelse på restauranten Dal Roti, hvor den indiske indehaver er nære venner med Ulla Terkelsen – Verden er lille!

Indian Railways’ nattog fragtede os godt tilbage til Chennai, hvor en fantastisk ferie tog sin slutning. Vi takker for rettidige afgange, gode destinationer og relativ ro i sovekupeén (bortset lige fra mester-snorkeren i overkøje 36).